Treinstapper 2: 8 wandelingen van station naar station

Kiezen voor de ontluikende lente in de Zwalmstreek of toch maar tussen de bloessems wandelen in Tongeren. Elk seizoen is geschikt om op pad te gaan met de Treinstapper 2-gids langs Grote Routepaden.

Hieronder vind je verslagen en foto's van de wandelingen die we uit deze gids deden.

 

  Niet Gepland Gepland in 2020 Reeds gewandeld
   

 

 
Beernem - Brugge   18,3 km
Gontrode - Munkzwalm   24,8 km
Lierde - Munkzwalm   19,4 km
Groenendaal - Halle   22,4 km
St-Joris-Weert - Leuven   27,2 km

Berchem - Hoboken*

  26,5 km

Tielen - Herentals

  26,4 km
Bilzen - Tongeren   22,5 km

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Berchem - Hoboken & verder naar Hemiksem*

Omdat we 16,5km nogal kort vinden, hebben we besloten om de trein te nemen in Hemiksem ipv in Hoboken-Polder. Voor 3€30/pp (prijs 2020) staan we 18 minuten later in Berchem. We verlaten het station langs de hoofdingang en wandelen schuinrechts het stationsplein over. Via de Uitbreidings- en de Veledroomstraat wandelen we naar de Generaal Capiaumontstraat. En daar zien we de vertrouwde wit-rode streepjes, deze van de stads-GR Antwerpen. We volgen de markeringen naar links en ze leiden ons opnieuw naar de spoorlijn. We wandelen onder de sporen door en gaan linksaf. Evenwijdig aan de sporen wandelen we tot bij de achteruitgang van het station van Berchem. De vraag die je kan stellen is: waarom deze ommetoer? Wel om de eenvoudige reden dat je anders niet door de wijk Zurenborg wandelt. Deze wijk werd rond 1900 gebouwd voor rijke burgers die aan de toenmalige rand van de stad wilde wonen. Aan de gebouwen kan je zien dat het toen welstellende burgers waren die hier een huis bouwde. Mooie herenhuizen en mini-paleizen wisselen elkaar af. Vanaf de achteruitgang van het station wandelen we tot aan de Singel, die we oversteken. Dit brengt ons bij het, sinds 2011 erkende, natuurreservaatje Wolvenberg. Het is gevestigd op de restanten van de Grote Omwalling van Antwerpen. Via een korte klim wandelen we het “reservaat” in. Op een kruising gaan we linksaf en dat brengt ons wat verder bij een fiets- en wandelbrug. Via deze brug steken we achtereenvolgens een spoorlijn en de ring van Antwerpen over. Zo wandelen we park Brilschans in. Samen met het natuurgebied de Wolvenberg vormt het de groene long van Berchem. Het park is aangelegd op de plaats waar één van de schansen van de Grote Omwalling stond. Het is één van de laatste getuigen van de militaire omwalling die in de 19e eeuw werd opgetrokken. Als we het park verlaten , staan we aan de Grote Steenweg. Deze moeten we oversteken en daar gaat het qua markering fout. De beschrijving in de topo stuurt ons een andere kant en plots zijn we de markeringen kwijt. Na wat zoeken vinden we ze aan de overkant van de weg terug aan de rand van het Leeuwerikenpark.

station Herenhuis

Station van Berchem

Schitterende huizen in wijk Zurenborg

markering kijkwand

Zoeken naar de markeringen

Kijkwand "De Roerdomp"


We wandelen het park in en daar in het goed uitkijken of je gaat opnieuw de verkeerde kant uit. Op een aantal plaatsen hangt de begroeiing over de markeringen. Na een groter bocht naar links komen we uit op een weg die we naar rechts volgen. Verderop kruisen we de E19 en via een grote dreef wandelen we het Nachtegalenpark in. In het park steken we een droogstaande beek over en van links komt de GR12 erbij. Bij het verlaten van het park gaan we naar rechts en steken de A12 over. We wandelen langs een aantal sportterreinen en wat verder staan we aan de Jan van Rijswijcklaan. Iets doet ons denken aan: stuur een gele briefkaart … Wat verder wandelen we de tentoonstellingswijk in. De wereldtentoonstelling van 1930 richtte zich in Antwerpen op het maritieme, het kolonialisme en de Vlaamse cultuur en kunst, terwijl Luik zich in de industriële groei en Waalse kunst en cultuur verdiepte. Bij het verlaten van dit “park” komen we bij de A112, die we via een brug oversteken. Aan de overzijde wandelen we het Kielpark in, waar het ook uitkijken is dat je geen “overgroeide” markering mist. Bij het verlaten van het park steken we een brede weg over en de volgende 3km leiden de tekens van de E2 verbinding/ GR 5A-GR 565 door de woonwijken van Hoboken. Dit brengt ons aan een volgende spoorlijn die we kruisen via een voetgangersbrug. En dan wandelen we de Hobokense Polder in. Je komt er 2 kijkwanden tegen waarvan “De Roerdomp” absoluut de mooiste is. De wand bestaat uit verschillende uitgesneden vormen in een roestige staalplaat. Alleen is de waterplas volledig uitgedroogd en van watervogels is er dus geen sprake.

Schelde Burcht

Industrie langs de Schelde

Uitzicht op Burcht

fietsen kasteel

Velo-Antwerpen

Kasteel Sorghvliedt


Wat verder krijgen we een vlonderpad onder de schoenen en krijgen we het gezelschap van enkele Galloway-runderen. Ter hoogte van de Scheldedijk verlaten we dit mooie gebied via een klaphekje en gaan de dijk op. Iets naar rechts staan er banken en dat is voor ons de ideale lunchplaats. Na onze middagstop keren we op onze stappen terug. Daar waar de GR linksaf gaat, blijven wij op de dijk verder wandelen. Vanaf nu volgen we een zelf gekozen route richting Hemiksem. Zo’n 700m verder moeten we alsnog de dijk verlaten, want de omheining van een bedrijf staat in de weg. We wandelen rond het bedrijfsterrein en komen zo uit  bij de Kapelstraat. Hier gaan we linksaf en volgen deze straat tot voorbij een spoorlijn. Wat verder gaan we naar rechtsaf en dat leidt ons naar Park Sorghvliedt. Hier krijgen we opnieuw het gezelschap van een GR, namelijk de verbinding GR 5A / GR12. We wandelen langs het zeer mooie Kasteel Sorghvliedt en als we het park verlaten, komen we bij de rand van Fort 8. Dit fort is één van de acht Brialmontforten die gebouwd werden in 1860-1864 door kapitein en fortenarchitect Henri Alexis Brialmont. Het is één van de meest authentieke en best bewaarde Brialmontforten omdat het nooit met beton werd versterkt of gemoderniseerd. We wandelen linksom en de GR brengt ons verderop aan de Sint-Bernardsesteenweg. We gaan zo’n 100m naar links en gaan dan rechts de Klaverbladdreef in. Hier voegt het Geitenpad zich bij de route en waar dit pad splitst naar rechts, gaan wij mee naar rechts. We wandelen rond een bos en op een Y-splitsing krijgen we het gezelschap van het Heymissenpad. We gaan linksaf en wat verder passeren we langs een indrukweekend toegangspoort. Alleen weten we niet van welk “optrekje” deze poort is. We passeren langs een golfterrein waar het gras bezaaid ligt met golfballetjes. Het is een zone waar ze hun “afslag” oefenen en er zoeven veel ballen door de lucht. Wat verder komen we uit op de Kleidallaan die we naar rechts volgen. Deze laan gaat naadloos over in de Brouwerijstraat en leidt ons tot aan het station van Hemiksem. We hebben er 26,5km opzitten.

 

top

 

 

 

 

 

Tielen - Herentals

We rijden naar het station van Herentals waar er op zaterdag meer dan voldoende parkeergelegenheid is. In het weekend is er maar 1 trein/uur, om 32’ na het uur (tabel 2020). Ook nu betalen we 2,5€/pp en 8 minuten zijn we in Tielen. We verlaten het station langs de voorzijde en zien meteen de geel-rode streepjes. Iets verder staan we al bij de eerste bezienswaardigheid: het voormalige gemeentehuis van Tielen. Na een foto wandelen we verder tot aan de kerk en gaan linksaf. We passeren de plaatselijk bibliotheek en passeren ook langs de brandweerkazerne. Althans volgens de beschrijving, want zelf zien we niet veel materieel. Verderop stuurt de markering ons naar rechts en komen we terecht in een boomkwekerij. Het pad leidt ons zigzaggend tussen kerstbomen van allerlei formaat. Dit brengt on sop een betonweg waar we even van de route afwijking. Iets naar links ligt het militaire kwartier P. Gailly. In 1953 werd er hier een Britse legerbasis met een groot munitiedepot aangelegd. In 1967 nam het Belgische leger deze site over. We keren op onze stappen terug en volgen de betonbaan. Meteen een stuk om snel te vergeten, want 500m langs een baan zonder voetpad is niet zo fijn. We komen aan een rotonde en voor ons zien we de hoofdingang van het domein Hoge Rielen. Het is een jeugdverblijfscentrum van 230 ha met 17 paviljoenen en kampeergronden. Eénmaal door de poort gaan we 100m verder links een bospad in. Het is het begin van een zeer mooi stuk wandelgebied. Af en toe kruisen we een betonweg of moeten deze voor een stukje volgen. Maar tanks en ander militaire voertuigen zijn er vandaag niet meer. Wel komen we wandelaars en mtb-ers tegen en vaak hebben deze nog aparte paden. Voor de mtb’ers zeer mooie single-tracks. We passeren langs een sporthal en een kleine kilometer verder komen we bij een eerste heidevlakte. Deze kleurt al mooi paars en in combinatie met zand en dennen levert dat mooie foto’s op. Op het meest oostelijk punt en vlak voor de N19 gaan we scherp naar rechts. Een dikke 500m verder passeren we langs de anders kant van de heidevlakte. Dit mooie gebied verlaten we via de Hoge Rielen Poort Oost. We volgen nu een pad langs de droge Kaliebeek en gaan bijna in recht lijn naar de N123. We komen op een kruispunt van GR’s en wij volgen de Streek-GR. We wandelen door het Koningsbos en ter hoogte van een kapel steken we een asfaltweg over.

gemeentehuis Kazerne

Voormalige gemeentehuis van Tielen

Militair Kwartier P. Gailly

Hoge Rielen wegwijzer

In het domein Hoge Rielen

Speciale wegwijzer


Naast de Sint-Jozefskapel nemen we het stijgende Corneliuspad en we zijn vertrokken voor een aantal kapelletjes. Ter hoogte van de St. Rochuskapel gaan we linksaf. Voorbij een café gaan we naar rechts en zien een gemeentebord van Lichtaart aan de rand van het bos. Het bankje dat hier staat is ideaal voor een vroege lunch. Na de stop nemen we het bospad schuin naar rechts en wandelen langs de rand van het bos tot we uitkomen op een asfaltweg. Hier moeten we naar links, gelukkig dat de asfaltweg meteen overgaat in een brede zandweg. Op een T-splitsing houden we rechts aan en 600m verder staan we opnieuw bij de N123. We steken de weg over en wandelen het natuurgebied Grote Heide – Witte Bergen in. Op het eerste kruispunt staat een monumentje ter nagedachtenis van de zeven bemanningsleden van de hier in 1942 neergestorte bommenwerper. Het pad slingert geruime tijd links en rechts door dit gebied en leidt ons door “typisch Kempens landschap”. Het pad begint aan een ruime bocht naar rechts en we krijgen een eerste uitzicht op Het Zwarte Water”. Op het meest westelijke punt staat er een vogelkijkhut. Toch maar even gaan kijken naar al die watervogels. Vervolgens gaan we zo’n 2km verder over een zanderig weg tot op een kruispunt. Ook hier staat een gedenkteken , ditmaal voor het Hofjke van Bajot. Wij gaan hier naar links en negeren alle zijwegen gedurende 500m. Opnieuw gaan we naar links en op een rechts-links combinatie na, gaan we in rechte lijn tot aan de spoorlijn Turnhout – Herentals. We volgen de spoorlijn naar links en verderop kruisen we deze via een overweg. Aan de overzijde passeren we langs 2 kapelletjes en komen opnieuw uit bij de spoorlijn. Er loopt een weg langs de sporen, maar toch worden we terug het bos ingestuurd. En een paar honderd meter verder staan we opnieuw bij dezelfde spoorlijn. Na de derde keer “spoortje tik” buigt het pad rechts het bos in.

landschap waterplas

Typisch Kempisch landschap

Het Zwart Water

toren begijnhof

Uitkijkpunt Toeristentoren

Begijnhof


We worden langs de rand van een villawijk geleid en op het einde is er wat verwarring. De beschrijving zegt naar links, de markering stuurt ons naar rechts. In de verte zien we links ook geel-rode streepjes. Toch maar naar links eens gaan kijken en 100m verder stuurt de beschrijving ons rechts een scoutsdomein in. En daar hangt een blad dat we corona-gewijs het domein niet mogen betreden. Dus keren we op onze stappen terug en volgen de tijdelijke om leiding. Het brengt ons aan de achteruitgang van het scoutsdomein en dus zitten we terug op het juiste pad. Via bospaden komen we uit op een open zandvlakte en voor ons zien we de “toeristentoren”. We laten de toren voor wat hij is maar het GR-knooppunt zien we echter niet. We zien wel streepjes rechts van de toren alsook heel veel volk op het terras. We komen uit bij een kapel waar je links naar beneden kan via een “kruisweg”. Ons pad gaat hier rechtdoor en we dalen af tot aan een spoorlijn die we oversteken. Iets verder kruisen we een tweede spoorlijn en houden rechts aan. Dit brengt ons op een rotonde waar we rechtdoor gaan. We passeren langs het kasteel Le Paige en komen aan de brug over de Kleine Nete. De beschrijving stuurt ons langs het water, maar de streepjes sturen ons rechtdoor. We passeren langs het Oud Gasthuis dat gesticht werd in 1253 en geleidelijk evolueerde van gasthuis naar ziekenhuis. De “omleiding” brengt ons bij de poort van het begijnhof. Binnen wachten we even op de zon voor een foto en via de andere poort verlaten we deze “heilige” zone. Net na de poort moeten we linksaf en zien een aantal kunstwerken langs het pad. We komen op de Augustijnenlaan en op het volgende kruispunt gaan we naar links en wandelen we tot aan het belfort. Hierdoor wijken we wel even af van de route, maar het belfort en de lankenhal is het waard. We keren terug op onze stappen en wandelen het stadspark in. Hier krijgen we het gezelschap van de GR5 en deze leidt ons via de Belgiëlaan naar de busterminal en het station van Herentals.

 

top

 

 

 

 

U bent bezoeker

guestbook