Treinstapper: 8 wandelingen van station naar station

Al wandelend beleef je het landschap ‘aan den lijve’ en ontdek je de mooiste hoekjes van Vlaanderen. Warme herfstkleuren of ontluikende bloemen. Sneeuwvlokken of zonnestralen. Elk seizoen is geschikt om op pad te gaan met de Treinstapper langs Grote Routepaden.

Hieronder vind je verslagen en foto's van de wandelingen die we uit deze gids deden.

 

  Niet Gepland Gepland in 2019 Reeds gewandeld
   

 

 
Thielen - Turnhout   24,9 km

Geel - Herentals

  20,3 km
Genk - Hasselt   23 km
Alken - Sint Truiden   21 km
Wespelaar - Leuven   20,5 km
Erps Kwerps - Kortenberg   21,9 km
Dendermonde - Schoonaarde   23,7 km
Ninove - Geraardsbergen   26,3 km

 

 

 

 

 

 

Geel - Herentals

Voor onze eerste wandeling uit het wandelboek “Treinsporen” trokken we naar de Kempen. We parkeerde de auto aan het station van Herentals en namen daar de trein naar Geel. Er zit maar één halte (Olen) tussen deze stations en 10 minuten laten staan we in het station van Geel. De wandeling van vandaag leidt ons door het hart van de Kempen. Qua markering zijn we de ganse dag aangewezen op de geel/rode streepjes van de Streek-GR Kempen. We steken de ring de spoorlijn over en verlaten het centrum van geel in NW-richting. Via een parkje komen we uit op de ring van Geel die we, via een fietstunnel, kruisen. Aan de overzijde van de ring wandelen we over (on)verharde paden in noordelijke richting tot we uitkomen aan het kanaal Bocholt – Herentals. Dit kanaal verbindt de Zuid-Willemsvaart met het Albertkanaal over een afstand van ruim 60 kilometer. Het is een van de zeven Kempische kanalen tussen de Maas en de Schelde. Dit is een mooi plekje voor een korte stop, waarna we via een sluisbrug het kanaal oversteken. We gaan rechtsaf en wandelen een goeie kilometer over de kanaaldijk. Vervolgens gaan we linksaf en iets verderop schuinlinks een wegje in. Dit leidt ons naar de “Molen van’t Veld", een standardmolen met halfopen voet die de functie had van korenmolen. De molen werd gebouwd in 1796 en stond aanvankelijk in Heist-op-den-Berg. In 1823 werd hij echter overgebracht naar Elsum. Ter hoogte van de molen gaan we naar rechts en wandelen langs het Natuurreservaat De Zegge. Het is het oudste Belgische natuurreservaat en het grootste deel is eigendom van de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen. Kleinere stukken zijn eigendom van Natuurpunt en het Agentschap voor Natuur en Bos.

station brug

Station van Geel

Sas 9

molen ven

Molen van’t Veld

Natuurreservaat De Zegge


We blijven deze weg volgen tot we uitkomen bij de Kleine Nete. Hier gaan we naar links en wandelen langs de oever tot we uitkomen bij de Schoorsebrug. Via deze brug steken we de Kleine Nete over. Iets verderop gaan we links een zandweg in en zien in de verder iets wat op een attractie zou kunnen lijken. We zijn namelijk op weg naar het pretpark Bobbejaanland. Wat verderop worden we langs een rond punt geleid en zien we een bankje in de zon. Ideaal plekje voor een stop en meteen ook om de boterhammen uit de rugzak te halen. We zitten uit de wind en in de zon …. meer kan je niet wensen in de winter. Na de lunch zetten we onze tocht verder en komen uit op de parking van Bobbejaanland. Putje winter is het daar verlaten en bijgevolg ook zeer rustig. We gaan langs de ingang van het park tot aan een grote weg. Deze steken we over en wandelen rechtsom camping Korte Heide. Voorbij de camping wandelen we lang het natuurreservaat Snepkensvijver. Het gebied grenst aan de Kempense Heuvelrug en is gelegen in een landschap dat grotendeels geboetseerd werd door de winden tijdens en na de laatste ijstijd. De naam geeft al aan dat het om een waterpartij gaat, water dat achtergebleven is in de uitgestorven duinpan en daar een ven heeft gevormd. Door de aanwezigheid van water oefent het gebied een sterke aantrekkingskracht uit op vogels.

kapel vistrap

Heilige Kruiskapel

Vistrap

stoel kunst

Iets te groot uitgevallen stoel ...

Kunst in Herentals


Naast de geel-rode markering van het streekpad zie je hier ook de nummering van het wandelnetwerk Kempense Heuvelrug. Verderop komen we op een kruispunt van boswegen, welke als Galgenberg vermeld staat in de beschrijving.  Zo’n kilometer verder gaan we rechtsaf en “klimmen” we over de oudste kruisweg van het land naar de Heilige Kruiskapel. Deze werd gebouwd voor 1534 en heropgericht in 1841. Aan de kapel gaan we linksaf en dalen af tot aan de N123. Even naar links en vervolgens de spoorlijn kruisen. Dit brengt ons aan het kerkhof van Herentals, waar we over een  stijgend pad rechts het bos ingaan. Voorbij het kerkhof gaan we rechts omhoog het bos in en volgen we de kruisweg. Ter hoogte van de grafkapel is er de aansluiting van een andere tak van de streek-GR Kempen. Hier gaan we links opnieuw naar beneden en komen uit op een fietspad. We steken 2 spoorlijnen over en vervolgens de drukke N153. Iets verderop komen we opnieuw bij de Kleine Nete die we naar links volgen. Na 200m steken we deze over via een houten brugje en wandelen naar het begijnhof. We gaan door de toegangspoort en aan de andere zijde verlaten we het begijnhof naar links. Op de Augustijnenlaan gaan we rechtsaf en wanneer we deze gewoon volgen komen we ook aan het station. Maar we worden eerst nog door het stadsparkje geleid. Vanaf hier zien we ook de vertrouwde wit-rode markeringen opduiken, het zijn deze van de GR 5. Iets verderop komen we uit bij de spoorovergang van het station van Herentals. Hier gaan we linksaf tot bij de auto.

 

 

top

 

U bent bezoeker

guestbook