Treinstapper: 8 wandelingen van station naar station

Al wandelend beleef je het landschap ‘aan den lijve’ en ontdek je de mooiste hoekjes van Vlaanderen. Warme herfstkleuren of ontluikende bloemen. Sneeuwvlokken of zonnestralen. Elk seizoen is geschikt om op pad te gaan met de Treinstapper langs Grote Routepaden.

Hieronder vind je verslagen en foto's van de wandelingen die we uit deze gids deden.

 

  Niet Gepland Gepland in 2019 Reeds gewandeld
   

 

 
Thielen - Turnhout   24,9 km

Geel - Herentals

  20,3 km
Genk - Hasselt   23 km

Alken - Sint-Truiden

  21 km
Wespelaar - Leuven   20,5 km
Erps Kwerps - Kortenberg   21,9 km
Dendermonde - Schoonaarde   23,7 km
Ninove - Geraardsbergen   26,3 km

 

 

 

 

 

 

Geel - Herentals

Voor onze eerste wandeling uit het wandelboek “Treinsporen” trokken we naar de Kempen. We parkeerde de auto aan het station van Herentals en namen daar de trein naar Geel. Er zit maar één halte (Olen) tussen deze stations en 10 minuten laten staan we in het station van Geel. De wandeling van vandaag leidt ons door het hart van de Kempen. Qua markering zijn we de ganse dag aangewezen op de geel/rode streepjes van de Streek-GR Kempen. We steken de ring de spoorlijn over en verlaten het centrum van geel in NW-richting. Via een parkje komen we uit op de ring van Geel die we, via een fietstunnel, kruisen. Aan de overzijde van de ring wandelen we over (on)verharde paden in noordelijke richting tot we uitkomen aan het kanaal Bocholt – Herentals. Dit kanaal verbindt de Zuid-Willemsvaart met het Albertkanaal over een afstand van ruim 60 kilometer. Het is een van de zeven Kempische kanalen tussen de Maas en de Schelde. Dit is een mooi plekje voor een korte stop, waarna we via een sluisbrug het kanaal oversteken. We gaan rechtsaf en wandelen een goeie kilometer over de kanaaldijk. Vervolgens gaan we linksaf en iets verderop schuinlinks een wegje in. Dit leidt ons naar de “Molen van’t Veld", een standardmolen met halfopen voet die de functie had van korenmolen. De molen werd gebouwd in 1796 en stond aanvankelijk in Heist-op-den-Berg. In 1823 werd hij echter overgebracht naar Elsum. Ter hoogte van de molen gaan we naar rechts en wandelen langs het Natuurreservaat De Zegge. Het is het oudste Belgische natuurreservaat en het grootste deel is eigendom van de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen. Kleinere stukken zijn eigendom van Natuurpunt en het Agentschap voor Natuur en Bos.

station brug

Station van Geel

Sas 9

molen ven

Molen van’t Veld

Natuurreservaat De Zegge


We blijven deze weg volgen tot we uitkomen bij de Kleine Nete. Hier gaan we naar links en wandelen langs de oever tot we uitkomen bij de Schoorsebrug. Via deze brug steken we de Kleine Nete over. Iets verderop gaan we links een zandweg in en zien in de verder iets wat op een attractie zou kunnen lijken. We zijn namelijk op weg naar het pretpark Bobbejaanland. Wat verderop worden we langs een rond punt geleid en zien we een bankje in de zon. Ideaal plekje voor een stop en meteen ook om de boterhammen uit de rugzak te halen. We zitten uit de wind en in de zon …. meer kan je niet wensen in de winter. Na de lunch zetten we onze tocht verder en komen uit op de parking van Bobbejaanland. Putje winter is het daar verlaten en bijgevolg ook zeer rustig. We gaan langs de ingang van het park tot aan een grote weg. Deze steken we over en wandelen rechtsom camping Korte Heide. Voorbij de camping wandelen we lang het natuurreservaat Snepkensvijver. Het gebied grenst aan de Kempense Heuvelrug en is gelegen in een landschap dat grotendeels geboetseerd werd door de winden tijdens en na de laatste ijstijd. De naam geeft al aan dat het om een waterpartij gaat, water dat achtergebleven is in de uitgestorven duinpan en daar een ven heeft gevormd. Door de aanwezigheid van water oefent het gebied een sterke aantrekkingskracht uit op vogels.

kapel vistrap

Heilige Kruiskapel

Vistrap

stoel kunst

Iets te groot uitgevallen stoel ...

Kunst in Herentals


Naast de geel-rode markering van het streekpad zie je hier ook de nummering van het wandelnetwerk Kempense Heuvelrug. Verderop komen we op een kruispunt van boswegen, welke als Galgenberg vermeld staat in de beschrijving.  Zo’n kilometer verder gaan we rechtsaf en “klimmen” we over de oudste kruisweg van het land naar de Heilige Kruiskapel. Deze werd gebouwd voor 1534 en heropgericht in 1841. Aan de kapel gaan we linksaf en dalen af tot aan de N123. Even naar links en vervolgens de spoorlijn kruisen. Dit brengt ons aan het kerkhof van Herentals, waar we over een  stijgend pad rechts het bos ingaan. Voorbij het kerkhof gaan we rechts omhoog het bos in en volgen we de kruisweg. Ter hoogte van de grafkapel is er de aansluiting van een andere tak van de streek-GR Kempen. Hier gaan we links opnieuw naar beneden en komen uit op een fietspad. We steken 2 spoorlijnen over en vervolgens de drukke N153. Iets verderop komen we opnieuw bij de Kleine Nete die we naar links volgen. Na 200m steken we deze over via een houten brugje en wandelen naar het begijnhof. We gaan door de toegangspoort en aan de andere zijde verlaten we het begijnhof naar links. Op de Augustijnenlaan gaan we rechtsaf en wanneer we deze gewoon volgen komen we ook aan het station. Maar we worden eerst nog door het stadsparkje geleid. Vanaf hier zien we ook de vertrouwde wit-rode markeringen opduiken, het zijn deze van de GR 5. Iets verderop komen we uit bij de spoorovergang van het station van Herentals. Hier gaan we linksaf tot bij de auto.

 

 

top

 

 

 

 

 

Alken - Sint-Truiden

Voor deze treinstapper rijden we naar het beginpunt, zijnde het station van Alken. Onze voorkeur lag nochtans bij het station van Sint-Truiden. Dan hadden we ’s morgens de trein kunnen nemen om zo te voorkomen dat we ’s avonds lang moesten wachten op een trein. Maar in Sint-Truiden is het betalend parkeren en dus kiezen we toch voor Alken. En dan maar hopen dat we de trein niet “net” missen. Vandaag zullen we voornamelijk gebruik maken van de Streek-GR Haspengouw. Haspengouw is vooral als fruitstreek bekend: in de lente zijn het de bloesems en aan het einde van de zomer en in de herfst hangt het sappige fruit aan de bomen. Het pad loopt door waardevolle beekvalleien, langs kastelen en monumentale hoeves, door boerendorpjes en langs tal van verborgen groene pareltjes. Op de plateaus zie je een wijds landschap, waarbij de uitzichten met wat geluk tot Luik reiken. Vanaf het station wandelen we naar het centrum van Alken we gaan onder de N80 door. Net erna gaan we rechtsaf en wandelen door een wijk in de richting van het centrum. Ter hoogte van de Moggeweidestraat zien we de geel-rode markering van de streek-gr. Deze komt van het centrum van Alken, maar wij volgen hem naar rechts. Vrij snel ruilen we asfalt voor een onverharde weg en komen terecht tussen de boomgaarden. Voor bloesems zijn we nog te vroeg, maar er wordt nog wel volop bij gesnoeid. Verderop steken we een veld diagonaal over naar een volgende boomgaard. Net voorbij de paardenweide van Ruitersport Geenen komen we uit op een geasfalteerde weg. Hier gaan we naar rechts tot op het eerste kruispunt. Hier kiezen we voor een betonnen weg naar links, die verderop overgaat in een fiets- en wandelpad. We worden door een bosje geleid en wat verder krijgen we opnieuw asfalt onder de schoenen. We blijven in dezelfde richting wandelen en kome uit op de Bisschopsweyerstraat waar je, indien gewenst, “recht” een superette binnen wandelt. Wij hebben alles wat we wensen in onze rugzak en gaan rechtsaf. Net voorbij een mooi gerestaureerde vakwerkhoeve kiezen we links voor een onverharde weg. Rechts van ons horen we het verkeer dat over de N80 rijdt.

station traktor

Station van Alken

Oldtimer

kapel baseliek

Kapel Kluisbos

Baseliek van Kortenbos


Net nadat het pad een bocht naar rechts maakt, steken we de Simsebeek over. Al is deze hier nauwelijks zichtbaar. We komen opnieuw uit op een verharde weg en volgen deze naar links. We passeren langs de forelvisvijver “De Kluis” en wandelen verder tot op een T-splitsing. Rechts ga je de Kluisstraat in, maar wij kiezen voor de Stoukstraat naar links. Al is het maar voor even, want 50m komen we uit bij de Kapel Kluisbos. De kapel staat aan de rand van het bos dat vroeger deel uitmaakte van het veel grotere ‘Bruderholtwoud’. We kiezen voor een pad langs de rand van het bos en draaien erom heen. Zo komen we uit bij de N80 die we, na geduldig wachten aan de rode lichten, oversteken. We kruisen de spoorlijn Hasselt – Sint-Truiden en bevinden on s in het gehuchtje Kortenbos. We komen uit op een drukkere weg en daar gaat het even mis qua markering. Althans dat dachten we, want het is nu wel de bedoeling dat je deze drukkere weg gewoon volgt. Het is het gevolg van de afschaffing van de wandelweg tussen Kortenbos en Nieuwenhovenbos. En dus volgen we de markering van wandelpad 4 verder langs de Hasseltsesteenweg tot aan de eerste onverharde weg aan onze rechterzijde. Hier gaan we in en na 200m zitten we opnieuw op het originele traject. Het volgende bos waar we doorheen geleid worden, is het bos van Nieuwenhoven, van oudsher Galgenbos genoemd. Ook dit bos is een restant van het “Brudelholtwoud”. In de 10de eeuw werd het geschonken aan de abdij van Sint-Truiden die met de ontginning begon. Het deed dienst als buitenverblijf voor de abten van de abdij.

bank kasteel

Effe pauzeren in het Domein Nieuwenhoven

Kasteel Nieuwenhoven

poezie kasteel

Poëzie op het Domein Speelhof

Kasteel Speelhof


We kruisen tweemaal de Kelsbeek en komen dan uit in een brede dreef. Deze volgen we naar links en dat brengt ons bij het café ’t Kelshof. We laten het café links liggen en iets verder zien we de wit-rode markering van de GR 128. De Vlaanderenroute loopt van Wissant (FR) tot in Aken (D) en is 468km lang. We volgen deze een kleine 2km door het Provinciaal Domein tot we uitkomen bij “picknickplek” met zicht op het kasteel Nieuwenhoven. Een ideaal plaatsje om te lunchen. Na de middagstop wandelen we richting kasteel en buigen naar rechts weg. We komen op een asfaltweg die we ruim een kilometer naar links volgen. Ook vanaf hier krijg je een mooi uitzicht op het kasteel en de daarbij horende vijvers. Vervolgens gaan we rechtsaf in de Bornendries waar we, bij een haakse bocht, links inslaan. Deze onverharde weg passeert langs tennisvelden en loopt langs boomgaarden. Verderop komen we uit op bij de gebouwen van het Psychiatrische ziekenhuis Sancta Maria. We komen uit op een brede weg die we een goeie 100m naar links volgen. Daar kiezen we recht voor een onverhard pad dat ons naar de drukkere N716 leidt. Deze volgen we zo’n 300m naar links, maar als je deze gewoon verder door blijft volgen, komt je na 2km uit aan het station van Sint-Truiden. Maar wij krijgen nog een extraatje: net na de spoorwegbrug gaan we linksaf, een pad dat verderop rechts weg buigt. Na 600m nemen we rechts een pad bestaande uit houtsnippers en verderop een knuppelpad door het moerassige gebied van de Trudobronbeek. Het laatste stukje van de Streek-GR leidt ons door Domein Speelhof: een mooi groen openbaar domein met een prachtig kasteel en taverne. We verlaten het domein en zien de kerk van Sint-Truiden al liggen. We wandelen over een parking en gaan tot aan de stadspoort. Hier zien we de wit-rode markering van de GR 128 Stadsvariant die we naar rechts volgen. We worden door een parkje geleid en staan een kleien 500m later aan het station. Daar zijn we 4 minuten te laat voor de trein naar Alken … dat wordt 35 min wachten.

 

top

 

 

 

U bent bezoeker

guestbook