Marskramerpad: van oost naar west door Nederland

Het Marskramerspad (LAW 3) is het Nederlandse deel van de E11 die Den Haag verbindt met de grens tussen Polen en Litouwen. Het Marskramerpad zelf start in de Duitse grensplaats Bad Bentheim om 372km verder te eindigen aan de Noordzee. Het loopt door Nederlandse landschappen zoals Twente, Salland, de Veluwe en de Gelderse vallei. De route gaat ook langs de oude handelssteden Oldenzaal, Deventer en Amersfoort.

Hieronder vind je wandelverslagen, beoordelingen en foto's van onze ervaringen langs dit wandelpad. Meer informatie over openbaar vervoer en overnachtingsmogelijkheden kan je vinden in de topo en op de website .

 

  Reeds gewandeld Gepland in 2020  
   

 

 
  Etappes
Oordeel
Afstand
       
   
 
Bad Bentheim - Oldenzaal
25,5 km
Oldenzaal - Zenderen
22,1 km
Zenderen (KP 9) - Enter
22,6 km
Enter (KP 13) - 't Lösse Hoes (Holten)
23,1 km
't Lösse Hoes (Holten)- Spanjaarddijk
++
22 km
Spanjaarddijk - Huis de Poll (Gietelo)
+
23,8 km
Huis de Poll (Gietelo) - Beekbergen
++
20,8 km
Beekbergen - Radio Kootwijk
20,5 km
Radio Kootwijk - Veenhuizerveld
23,5 km    
Veenhuizerveld - Achterveld
23,3 km    
Achterveld (KP44) - Soestduinen
20,9 km
Soestduinen - Tienhoven
+
22,3 km
Tienhoven - Woerdense Verlaat
+
22,3 km
Woerdense Verlaat - Langeraar
21,4 km
       
  Andere etappes nog in te delen    

 

 

 

 

 

't Lösse Hoes (Holten)- Spanjaarddijk

De fietsen hebben we aan de brug over Kanaaldijk Oost langs de Spanjaarddijk gezet. We rijden naar de Holterberg waar er op deze tijd van het jaar voldoende parkeerplaatsen zijn. We bevinden ons op ’t Lösse Hoes en net ten oosten van onze vertrekplaats kruist het Pieterpad met het Marskramerpad. Wij vertrekken in westelijke richting en wandelen tussen twee vakantiehuisjes door. Ook hier is het systeem van wandelknooppunten ingeburgerd en ter hoogte van WKP 46 nemen we de zandweg naar rechts. We blijven ruim 1,5 km ongeveer op de hoogtelijnen wandelen tot we aan een heidevlakte komen. Hier buigt het pad naar het westen en lopen we bijna haaks op de hoogtelijnen. De naam van deze weg, Panoramaweg, is zijn naam absoluut niet waardig. Behalve wat heide en bomen is er van de omgeving niet te zien. Wanneer we uitkomen op een asfaltweg gaan we rechtsaf, maar gelukkig gaat het pad iets verderop links een zandweg in. We bevinden ons op de Koeweideweg, die door de gelijknamige “buurt” loopt. Aan onze rechterhand krijgen we weer bos als gezelschap met hier en daar ook mooie paddenstoelen. Voor ons zien we al vrachtwagens die over de N332 rijden. Dat is ook de richting die wij uitmoeten en ter hoogte van deze provinciale weg gaan we naar rechts. Na 200m kunnen we via een tunnel onder deze weg door en staan we naast de voormalige Bosschool. Er zijn hier toch wat werken aan de gang, dus misschien krijgt het gebouw een nieuwe bestemming. De rood-witte markering leidt ons over een smal pad door het bos tot we uitkomen op een asfaltweg. Vanaf hier krijgen we een hele tijd asfalt onder de schoenen. We gaan rechtsaf en kruisen verderop de drukke Espelodijk.

veld hoeve

Heel veel open ruimte

Hoeve in Espelo

bordje onderweg

Een stukje over privé-terrein

Op weg naar Lettle


De straat waar we nu lopen, is de Okkenbroekseweg. De reden van deze straatnaam hoeft niet ver worden gezocht, want na zo’n 2,5km staan we aan de kerk van Okkenbroek. Net voor de kerk gaan we naar links en verlaten het dorpje in zuidelijke richting. Volgens de kaart in de topo gaan we nu naar Erve Het Oosterhuis, maar op die kruising zien we geen Oosterhuis. Bijna een kilometer verder staat er echter wel een hoeve met deze naam. Voorbij deze hoeve kruisen we de Soestwetering. Deze hoofdwatergang in Salland ontspringt aan de voet van de Holterberg (Sallandse Heuvelrug). De wetering loopt door een groot deel van Salland richting Zwolle waar ze samenkomt met de Nieuwe Wetering en het Almelose Kanaal. We komen uit op een klinkerweg die we recht oversteken. De Plompmarsweg waar we ons nu op bevinden is een brede zandweg en zelfs hier hebben ze een apart fietspad voorzien. Nederland = fietsland. Het is ook heerlijk om opnieuw zand ipv asfalt onder de schoenen te krijgen. Wanneer het pad naar het westen weg buigt, gaat het iets verder even mis. Een laag paaltje verborgen achter wat struiken hebben we niet gezien. Gelukkig dat we water aan onze linkerzijde verwachtte, anders hadden we veel verder doorgelopen. Dus keren we even op onze stappen terug en zien dan het bewuste paaltje staan. Het pad door het bos leidt ons naar Oostermaetsdijk die we recht oversteken.

Paddenstoel Fundering

Aan paddenstoelen geen gebrek

Fundering van V1-startbaan

graspad brug

Dreigende lucht net buiten Lettele

Eindpunt aan de Spanjaarddijk


We wandelen nu door ’t Oostermaet. Dit landgoed is zo’n 550 ha groot en wordt gekenmerkt door de grote boskern van circa 285 ha. In en om de boskern liggen landbouwgronden, die overwegend ten behoeve van de melkveehouderij worden gebruikt. Verderop, net na een beekje, buigen we af naar rechts en wandelen tot in het centrum van Lettele. We wandelen langs de kerk en komen op een graspad terecht. We wandelen opnieuw langs een wettering die we via een houten bruggetje oversteken. We houden het water dus aan onze linkerzijde en verderop komt deze wettering uit in de Soestwettering. Wij buigen mee naar rechts en blijven evenwijdig met het water over een graspad wandelen. Dit brengt ons op een asfaltweg, de Koerkampsweg, die we naar links op gaan. Wat verder gaan we opnieuw links en bevinden we ons op de Butersdijk. Waar ze hier toch de straatnamen vandaan halen … We bevinden ons hier ten noorden van Deventer, waar we bij de volgende etappe zullen passeren. Wij hebben nog 1,5km bos te goed dat over een duidelijk pad door het bos kronkelt. Dit in tegenstelling tot wat er vermeld staat in de topo. Of toch niet, want als we goed kijken, bevindt er zich naast het pad waar wij over lopen, nog een “onduidelijk” pad dat wat verder in het bos loopt. Wij houden het bij het duidelijke pad en moeten 2 keer even opzij voor wat mountainbikers. Bij het verlaten van het bosje staan we aan de brug over het Overijsselse Kanaal langs de Spanjaarddijk. Hier staan onze fietsen en rest er alleen nog een fietstochtje naar de Holterberg.

 

top

 

 

 

 

 

 

Spanjaarddijk - Huis de Poll (Gietelo)

Omdat er ter hoogte van de brug langs de Spanjaardsdijk niet veel ruimte is om te parkeren, zetten we de auto op de parking aan het Canadese oorlogskerkhof. Hier heeft vannacht licht gevroren en dus zijn muts en handschoenen geen overbodige luxe. We fietsen via de Deventerweg naar Wilp en vanaf daar gaat het via de fietsknooppunten 16-61-24-63-62-43-83-86-87 en 89 naar de brug over het Overijssels Kanaal aan de Spanjaardsijk. We maken de fietsen vast aan één van de relingen van de brug en gaan even naar rechts. Een kleine 100m verder zien we het Marskramerpad van rechts komen en de straat schuin oversteken. Je had vanaf de brug meteen de “Kanaaldijk Oost” kunnen volgen, want dit onverharde pad komt na enkele honderden meters uit op deze dijk. Wanneer we op de dijk komen, houden we rechts aan en wandelen tot aan de volgende brug. Hier steken we het kanaal over en bevinden ons op de Zwijnenbergerweg. Deze keer vinden we geen link met iets uit de buurt wat de naam zou kunnen verklaren. Het eerste deel is geasfalteerd, maar verderop in een bocht wandelen we rechtdoor en wordt het een onverharde weg. Op de volgende kruising houden we nog steeds dezelfde richting aan en wordt de Zwijnenbergerweg opnieuw verhard. We wandelen ten noorden van het gehuchtje Averlo en het verschil tussen schaduw en zon is bij 2°C voel je toch. Er is een staalblauwe lucht, volop zon en de temperatuur zal vandaag niet boven de 8°C geraken. Maar het is ideaal wandelweer. We bevinden ons inmiddels op de Kranekampsweg die we volgen tot aan de provinciale weg N348.

kanaal dreef

Soestwetering

Dreef ten zuiden van De Kranenkamp

boerderij station

Sallandse boerderij

Station van Deventer


Hier gaan we linksaf en wat verder kruisen we de Soestwetering. We blijven nog enkele honderden meters deze weg volgen en duiken dan opnieuw het bos in. Het pad buigt weg van de weg en onderweg speuren we naar paddenstoelen. Op een kruising met bankje gaan we naar links. Meteen wordt ook duidelijk waar al die mountainbikers vandaan komen. Dit is een kruispunt van verschillende gemarkeerde routes. Via de Averlose Houtweg wandelen we tot op de Veldhuizerdijk die we zo’n 1,5km naar links volgen. Dat brengt ons bij het landbouwbedrijf Erve Klein Veldhuis. Hier gaat het in westelijke richting naar Diepenveen. Net voor we de Boxbergerweg bereiken, passeren we langs de manege Tjoonk. Aan weilanden voor de paarden geen gebrek. We passeren Diepenveen langs de zuidkant. Nog voor we de spoorlijn van Deventer naar Zwolle kruisen, steken we de Zandwetering over. Dit lijkt wel een mooi plekje voor de middagstop: in de zon en uit de wind. Na zo’n 20 minuten zetten we onze wandeling verder en steken de spoorlijn over. We slaan meteen links af en wandelen evenwijdig met de spoorlijn. We wandelen onder enkele hoogspanningslijnen door en daar kiezen we links voor een grasdijk. We blijven deze dijk volgen tot we bij de Overstichtlaan komen. Om deze weg te bereiken, moeten we een aantal trappen op. Met de nodige voorzichtigheid steken we deze weg over en aan de overzijde gaat het via trappen terug naar beneden.

veerboot Deventer

Veerpontje in Deventer

Deventer

auto vijver

Is dit Kapitein Zeppos ?

Vijvertje in Wilp


We wandelen nu door het centrum van Deventer dat onlosmakelijk verbonden is met koek. Al meer dan 400 jaar wordt de wereldberoemde kruidkoek in deze historische Hanzestad gebakken. Jb. Bussink is de enige koekbakker die tot op de dag van vandaag de echte Deventer Koek bakt, volgens een eeuwenoud en nog immer geheim recept. We wandelen verder over een pad langs en tussen enkele plassen naar een stadspark. In het park ’t Löken ligt de Klinkenbelts kolk, maar de in de topo vermelde watertoren is niet goed te zien. De drukke Ceintuurbaan daarentegen kan je niet missen. Deze steken we over en krijgen nog een klein stukje groen voorgeschoteld. Dan gaat het verder tussen de rand van een woonwijk en de spoorlijn. Ter hoogte van de Hoge Hondstraat is het uitkijken. De originele route loopt door het station van Deventer, maar om daar te kunnen doorwandelen heb je een CV-chipkaart nodig. Wij beschikken niet over deze kaart en volgen de beschreven alternatieve route tot aan het veer. Voor 1€10pp (prijs 2019) worden we naar de overzijde van de IJssel gebracht. Bij het verlaten van het veer houden we links aan en de volgende 3 kilometer loopt het Marskramerpad hier samen met het Hanzestedenpad (Streekpad 11). We wandelen met de IJssel aan onze linkerzijde en naast vissers zien we ook enkele roeiers die genieten van het mooie weer. We wandelen onder de A1 door en houden dezelfde richting aan tot bij de boerderij “Yperenberg”. Net na de boerderij gaan we rechtsaf en wandleen tot aan de kerk van Wilp. Ter hoogte van de dorpspomp gaan we links en wat verder gaan we een grasdijk op. Deze volgen we tot een bord “privéterrein” de weg versperd. Vanaf hier begin het domein van Huis de Poll en moeten we rechtsom het domein wandelen. We volgen hierbij de bordjes dijkroute en komen zo uit op de Deventerweg. Aan de overzijde ligt de parking van het kerkhof waar we vanmorgen de auto gezet hebben. Er staan 25km op de teller.


top

 

 

 

 

Huis de Poll (Gietelo) - Beekbergen

Onze eerste stappen die we op dit Lange Afstand Wandelpad zetten, start aan het kerkhof voor Canadese oorlogsslachtoffers. Dit kerkhof ligt langs de Deventerseweg even ten zuiden van Wilp. Het wordt een koude start want de thermometer geeft amper 1 °C aan. We volgen de weg even naar rechts en even verderop gaan we links een onverharde weg in. We wandelen langs het domein Huis de Poll. Huis de Poll is een landhuis, landgoed en voormalige havezate ligt ten oosten van het dorp Bussloo. Een eerste vermelding van de havezate vond in 1529 plaats. Walraven van Baer werd toen als eigenaar van het landgoed genoemd. Op één plaatsje krijgen we het kasteeltje te zien in de verte. De rest is privé en dus moeten we het stellen met dit ene doorkijkje. Hetgeen hier wel ontbreekt zijn markeringen. We wandelen verder naar het zuiden en op het volgende kruispunt gaan we linksaf. Iets verder zien we een soort wal voor ons en de topo leert ons dat dit de Veluwse Bandijk is. We volgen de dijk naar rechts en deze leidt ons naar een eerste kolk. De Dijkwelsche Kolk ligt wat verborgen achter bomen en struiken. Maar als je even van de dijk afgaat, krijg je toch nog een mooi zicht op deze kolk. We blijven de slingerende dijk volgen tot aan een asfaltweg. We steken de weg over en houden schuinlinks aan. We passeren langs de Theije Kolk, welke een stuk kleiner is dan zijn voorganger. Links van ons stroomt de IJsel , maar deze is niet zichtbaar vanaf het pad waarop we lopen. We blijven de dijk volgen die afwisselend door bos en grasland gaat. Net voor de dijk een bocht naar rechts maakt, voegt het Hanzestedenpad zich bij het Marskramerpad. Maar ook hier zien we geen markeringen. We komen uit op een onverharde weg die we naar links volgen. Rechts van de weg ligt de kleine Zwarte Kolk en iets verder komen we uit op de provinciale weg naar Voorst. Heel even volgen we deze drukke weg naar links en steken de Voorsterbeek over. Aan de overzijde gaan we rechtsaf en volgen de linkeroever van deze beek.

Huis de Poll kolk

Huis de Poll

Dijkwelsche Kolk

kerk Huize Karenbeek

Kerk van Klarenbeek

Huize Karenbeek


Bij de volgende brug steken we de beek opnieuw over en wandelen we richting Appen. Via een soort U-bocht “raken” we Appen even, alvorens in westelijke richting naar het Appense Bos te wandelen. We komen op de Veluwse Bandijk die we naar links volgen. Het pad loopt hier samen met het Appense Schouwpad en voor ons zien we een sprinter van Arriva passeren. Het rood-witte diesel treinstel rijdt op de lijn Apeldoorn -Zwolle. We kruisen we deze spoorlijn en even verderop maken we een kleine lus naar links. Het waarom ontgaat ons volledig, want het gaat over 200m. We kruisen de weg en het pad maak een ruime bocht door een bosje. Op de volgende splitsing kan je afbuigen naar het station van Klarenbeek, maar wij houden links aan. Het pad loopt in ZW-richting tot op een asfaltweg. Ondertussen hebben we wel opnieuw rood-witte markeringen en dat wandelt net wat prettiger. Aan de asfaltweg gaan we rechts en bijna meteen linksaf. We passeren de kerk van Klarenbeek en wandelen net ten zuiden van de woonwijk. Ter hoogte van de sportterreinen zoeken we een plekje in de zon en halen de broodjes uit de rugzak. Na een half uurtje zetten we onze tocht verder en wandelen langs een volgende woonwijk. Dit brengt ons opnieuw bij de provinciale weg die we naar links volgen. Volgens het kaartje in de topo ligt het bungalowpark Klein Zwitserland rechts van ons, maar wij zien dit park niet liggen. Op het kruispunt gaan we rechtdoor en komen wat verder uit bij de Berkberge Beek. Hier gaan we rechtsaf en volgen dit pad zo’n kilometer tot aan een brug. We steken de Berkberge Beek over en aan de overzijde gaan we meteen rechtsaf. We wandelen in de richting van de A50 en voor de we autosnelweg bereiken stuur de markering ons links een bosje in.

Boswerken kanaal

Geen werken in het weekend

Apeldoorns Kanaal

spporovergang stoomtreinen

Museumspoorlijn Apeldoorn - Dieren

Materieel van de VMS


Een zeer smal en onduidelijk pad slingert zich door het bosje en halfweg staat het pad onder water. Dan maar wat meer door de struiken om de voeten droog te houden. Ter hoogte van de autosnelweg gaan we naar links en wandelen tot aan Kanaal-Zuid (Apeldoorns kanaal). We volgen het kanaal naar rechts en gaan onder de A50 door. Het onverharde pad vlak langs het kanaal ligt er uitnodigend bij, maar de wit-rode steepjes sturen ons over de bijna evenwijdig liggende asfaltweg. Zo’n 500m verder komen we te weten waarom: een stuk privéterrein zorgt er voor dat je niet langs het kanaal tot aan de volgende brug geraakt. Via een brug steken we het kanaal over en wandelen richting Oosterhuizen. We nemen de eerste straat aan onze linkerzijde en gaan tot op een volgende splitsing. Een onverharde weg gaat hier rechtdoor en dat is de richting die we uitmoeten. Ter hoogte van een bosje buigt het Marskramerpad af naar rechts en komen we uit bij een spoorlijn. Dit is museumlijn waarover stoomtreinen van de Veluwsche Stoom Maatschappij rijden. De trein pendelt in het “seizoen” tussen Dieren en Apeldoorn. We steken de sporen over en wandelen over de Ruggeweg door weilanden tot op de Hulleweg. Hier staat een wandelboom welke aangeeft dat op dit punt het Maarten Van Rossumpad zich bij het Marskramerpad voegt. We gaan hier rechtdoor en gaan in rechte lijn tot aan de Loenenseweg. We steken de weg over en komen in een werfzone (11/2019). De weg wordt hier heraangelegd maar we krijgen al snel te horen dat voetgangers er zonder probleem door geraken. We bevinden ons ondertussen in de woonwijken van Beekbergen en ter hoogte van de Van Schaffelaarweg verlaten we de LAW 4. We gaan hier naar rechts en wandelen tot aan de kerk. Hier staat onze fietsen en via de knooppunten 92-93-94-95-96-75-68-98-97-28-19 en 16 fietsen we terug naar het kerkhof in Wilp waar we vanmorgen gestart zijn.

 

top

 

 

 

 

 

 

Soestduinen - Tienhoven

De avond voordien hebben we onze fietsen al aan de kerk in Tienhoven gezet. Er zijn twee kerktorens in Tienhoven, maar slechts 1 kerk. Net ten westen van Soestduinen is er een parking langs de spoorlijn Amersfoort – Utrecht. Gelukkig zijn we er vroeg bij, want het is er druk. Veel mensen komen hier de hond uitlaten en dus staat de parking snel vol. We steken via ene kleine heidevlakte door naar het noorden en komen zo uit bij de LAW 4. We volgen het pad naar links en wandelen ten zuiden van de Lange Duinen. De Lange Duinen vormt samen met de Korte Duinen de Soesterduinen, een ‘levend’ stuifzandgebied. In 1997 zijn deze stuifzandgebieden in Soest door de provincie Utrecht aangewezen als Aardkundig Monument. Iets verderop lopen we een klein stukje door dit mooie duingebied. Waar we de Lange Duinen verlaten, voegt het Trekvogelpad (LAW2) zich bij het Marskramerpad. Maar het is maar een kort stukje, want bij het volgende kruispunt gaat de LAW2 rechtdoor. Wij gaan hier linksaf en gaan in rechte lijn tot aan een asfaltweg (Beukenlaantje).Hier gaan we rechtsaf en steken de spoorlijn van Soest naar Utrecht over. Hier stuurt de wit-rode markering ons schuinlinks het bos in. Het pad kronkelt door het bos en leidt ons naar een kleine heidevlakte. We bevinden ons in het kleine natuurgebiedje De Zoom. Een volgende heidevlakte dient zich aan waarna het pad zich verder door het bos kronkelt. Zo komen we uit op een breed zandpad met een betonnen fietspad dat we naar rechts volgen. Na 400m komen we uit bij een akker die eerder lijkt op een waterplas. Gelukkig moeten we hier linksaf en niet rechtdoor. Links in het bos ligt Reinaerde Gezondheidscentrum Den Dolder en nog verder de Willem Arntsz hoeve. We komen aan een volgend heidegebiedje waar we achtereenvolgens rechts en iets verder linksaf gaan.

zandduin wegwijzer

In de "Lange Duinen"

Splitsing Marskramerpad & Trekvogelpad

golfterrein hoeve

Golfterrein "De Biltse Duinen"

Maritshoeve


Het pad buigt af naar het noorden en we horen het geluid van een golfballetje dat wordt weggeslagen. Iets verder staan we aan de rand van de Golf- & Country Club 'De Biltse Duinen' in Bilthoven. Hier gaan we naar rechts en volgen de afrastering van het golfterrein tot we uitkomen op de N234. Hier moeten we naar links en wandelen over een vrijliggend fietspad tot HM-paaltje 6.3. Daar is het even wachten en goed uitkijken om deze drukke provinciale weg over te steken. Aan de overkant van de weg gaan we linksaf en wandelen over een asfaltweg parallel langs de drukke N234. Gelukkig buigt de weg 50m verder al weg naar rechts en na het passeren van een schuurtje krijgen we terug zand onder de schoenen. Een bord geeft aan dat we ons op het landgoed Vijverhof bevinden, dat ruim 40ha groot is. Op de kaart wordt het gebied waar we nu wandelen de Ridderoordsche Bosschen genoemd. We wandelen in westelijke richting door deze bossen, maar de in het boekje vermelde 5-sprong blijkt er maar eentje van 4 te zijn. Maar we moeten er sowieso naar rechts en we wandelen verder tot aan de rand van een akker. Daar buigt het pad opnieuw af naar het westen en links van ons ligt Berg & Bos. In het Berg en Bosch College wordt voortgezet speciaal onderwijs (vso) verzorgd. We komen uit op een asfaltweg, gaan naar rechts en het geluid van auto’s neemt opnieuw toe. Iets verder zien we ze ook rijden over de Maartendijkseweg die wij even naar links volgen. Op de eerste splitsing verlaten we deze drukkere weg en gaan op weg naar de Maartensdijkse Bossen. Het is een bos van 153 ha. tussen Maartensdijk en Lage Vuursche.

hoeve rust

Eén van de vele hoeves

Ideaal plekje voor een stop

water windmolen

Westbroekse Zodden

Windmolen Trouwe Wachter


Zo’n 2 km verder krijgen we het gezelschap van het Utrechtpad (SP13). De volgende kilometer lopen het Marskramerpad en Utrechtpad samen maar ter hoogte van paddenstoel 20014 buigen wij af naar links. Het pad komt aan een kleine zandduin waar er ook een dikke boomstronk ligt. Dat is de ideale plaats voor een stop: “lunch with a view”. Een klein half uur later zetten we onze wandeling verder en bij het verlaten van het bos gaan we rechtsaf. We wandelen onder de A27 door en komen uit bij de spoorlijn van Hilversum naar Utrecht aan het station Hollandsche Rading. De volgende 4km zijn snel samen te vatten: gewoon rechtdoor. Gelukkig zijn het 4 mooie kilometers. Na het passeren van een bungalowpark is het alleen maar natuur waar je doorwandelt. De weg die we nu volgen is de Graaf Floris V-weg en een groot gedeelte kan je links van de weg op een onverharde strook wandelen. Ongeveer halfweg krijgen we opnieuw het gezelschap van Utrechtpad (SP13) die hier van rechts komt. Iets verder komt het Tienhovense Kanaal van rechts en we houden het kanaal aan de rechterhand. Zo’n 1,5km verder buigt de weg iets naar links en gaat dan weer strak rechtdoor. Links en rechts zijn er vele beekjes en kanaaltjes: water in overvloed. Eerst zijn er nog twee betonstroken, aar na een hekwerk wordt het volledig onverhard. Bij het volgende hekwerk gaan we linksaf en nemen afscheid van het Utrechtpad. Iets verder, waar het pad een bocht naar rechts maakt, komen we bij de zeer mooie wipmolen Trouwe Wachter. Net na het nemen van foto’s verdwijnt de zon achter de wolken. Nog een kilometer rechtdoor en we komen aan in Tienhoven. Op de asfaltweg gaan we rechtsaf en wandelen tot aan de kerk waar de fietsen staan. We fietsen terug naar Soestduinen en 5 minuten voor we daar aankomen, krijgen we een nog hagel- en regenbui over ons heen.

top

 

 

 

 

 

Tienhoven – Woerdense Verlaat

Voor deze etappe rijden we naar Woerdense Verlaat en parkeren de auto aan ter hoogte van de brug over de Kromme Mijdrecht. Met de fiets rijden we via de knooppunten 24 – 60 – 62 – 6 – 7 – 5 – 3 – 84 – 85 – 27 en 49 naar Tienhoven. Het is zondag en er was dus geen plaats om de auto te zetten. Maar een plekje voor de fiets vind je er altijd. We volgen de hoofdweg even richting Oud-Marsseveen, tot we rechts de Meeuwenseweg in kunnen. De wandeling van vandaag wordt een aaneenschakeling van lange rechte stukken, maar desondanks werd het een fijne wandeling. Op een T-splitsing gaat het Utrechtpad (SP13) naar links, maar wij gaan rechtsaf. We wandelen tot aan Tienhovensche Kanaal waar we naar links gaan. Dit kanaal is gelegen tussen de Vecht bij Breukelen en de Hoorneboegsche Heide onder Hilversum. De totale lengte van het kanaal bedraagt 11 kilometer. Het kanaal loopt dwars door het Utrechts-Hollandse veenweidegebied en grenst aan de Loosdrechtse Plassen. Langs het kanaal wandelen we langs de jachthaven Ruimzicht en komen een kilometer verder bij het voormalige fort Tienhoven. Het fort maakte deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en werd gebouwd tussen 1848-1850. Het diende ter afsluiting van de Tienhovense Vaart en om de er naast gelegen inundatiekade, damsluis en de kraaiennestersluis te bewaken. In de periode tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd een gietstalen koepelkazemat voor een zware mitrailleur geplaatst voor het bestrijken van de Tienhovense Vaart en Kade. Het is niet toegankelijk voor publiek, maar vleermuizen voelen zich er thuis. Normaal moet je voor het fort naar rechts afbuigen, samen met het Waterliniepad (SP18). Maar de weg is afgelsoten omwille van werken (01/2020). We blijven dus de Nieuwe Weg volgen, houden de ruïne aan de rechtzijde, tot we uitkomen bij de Vecht.

Tienhoven fort

Terugblik op Tienhoven

Ruïne van het Fort Tienhoven

kanaal kasteel

Kanaaltje Trekhoven

Kasteel Nijenrode


Hier volgen we het geasfalteerde Zandweg 7 naar rechts en passeren achtereenvolgens Kasteel Oudaen, Kasteel Nijenrode en het mooie slot Gunterstein. Huis Gunterstein heeft hier in meerdere versies gestaan. Het oorspronkelijke kasteel werd rond 1300 gebouwd door Ghisebrecht Gunter. Na bijna drie eeuwen werd het door bewoners van Utrecht afgebroken en op dezelfde plek verrees het tweede huis in 1539. Maar dit werd in 1672 vernietigd door Franse troepen. De ruïne werd acht jaar later weer opgebouwd en vandaag is de Stichting Ridderhofstad Gunterstein nog steeds verantwoordelijk voor het beheer. Na het nemen van foto’s en een korte drinkpauze wandelen we verder tot aan de brug. Via een mooie ophaalbrug we steken de vecht over en wandelen we het centrum van Breukelen in. We gaan rechtdoor tot aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Om hier over te geraken gaan we links tot aan de brug en kruisen vervolgens dit 72km lange kanaal. De weg buigt eerst recht en dan links en brengt ons aan het station van Breukelen. Naast het geluid van een passerende trein horen we ook het verkeer dat over de A2 rijdt. We wandelen onder de autosnelweg door en even moeten de een drukkere weg volgen. We kruisen een eerste keer het kanaal Groote Heicop en bij het eerste ronde punt zijn we alweer verlost van deze weg. We gaan rechtsaf en wandelen opnieuw tot aan het kanaal. We steken dit niet over, maar gaan linksaf. De weg, Galgerwaard, is eerst nog verhard, maar éénmaal voorbij de 2 hoeves verderop gaat het over in een onverhard pad. Net voorbij de hoeves zoeken we een plekje om te lunchen.

kasteel kanaal

Slot Gunterstein

Amsterdam-Rijnkanaal

voetveer kanaal

Voetveer

Langs de Geer


Na het eten volgen we het pad verder tot in het gehuchtje Portengense Brug. We steken een asfaltweg over en blijven langs het kanaal verder wandelen. Net voor het kanaal Groote Heicop in de Bijleveld stroomt, krijgen we een aangename verrassing. We moeten het kanaal oversteken met het voerveer Joostendam, maar het speciale is dat je het zelf moet bedienen. We hebben geluk dat het veer aan onze kant ligt. We brengen onszelf naar de overzijde en wandelen vervolgens in de richting van het recreatiegebied De Geer. Hierbij houden we het kanaal Bijleveld aan onze linkerzijde. Ons pad loopt hier samen met het Floris V-pad (LAW1-3) en we volgen de grasdijk tot we uitkomen op een verharde weg. Net voor we de weg bereiken stroomt het kanaal Bijleveld in het kanaal Geer. Of is het omgekeerd? Ter hoogte van de verharde weg gaat LAW 1-3 rechtdoor, maar gaan naar links. De weg, Geerkade, loopt rond een “uitstulpske” van het kanaal loopt. We wandelen verder langs het kanaal Bijleveld en een kilometer verder komen we uit bij een brugje. Dit is een ideaal plekje voor een laatste korte stop. Een paar honderden meters verder komen we uit op de N212 die we recht oversteken. We blijven verder wandelen met het kanaal aan onze rechterzijde, maar dan wel over een fietspad langs de provinciale weg N463. Zo’n kilometer verder buigt het kanaal rechtsweg, maar wij gaan mee met de weg naar links. Zo’n twee kilometer verder komen aan in Woerdense Verlaat waar de auto staat. Er rest ons alleen nog de fietsen op te halen in Tienhoven en terug huiswaarts te keren.

 

top

 

 

 

U bent bezoeker

guestbook