75 jaar "Glacier Express"

Op 22 juni 1930 reed de "Glacier Express" voor de eerste keer van St. Moritz naar Zetmatt. Toen duurde de rit ruim 11uur. Nu ruim 75 jaar later is de "Glacier Express" 's wereldsbekendste Express-trein, maar meteen ook de traagste ter wereld. Nu duurt de rit van St. Moritz naar Zermatt of omgekeerd nog zo'n 8 uur. In 2000 vervoerde de "Glacier Express" een record aantal reizigers, namelijk 250.000. Maar het is pas sinds de opening van de Furka-tunnel in 1982 dat men zo'n hoge volumes kon realiseren, omdat er sindsdien het ganse jaar door kan gereden worden. Vandaag de dag is de "Glacier Express" niet meer weg te denken in het Zwitserse toerisme. Samen met de Bernina Express is hij een begrip met hoofdletter B in Zwitserland en kan hij internationaal gezien naast de Orient Express geplaatst worden. Naar aanleiding van deze 75e verjaardag werden er elk weekend van 25 juni 2005 tot en met 9 oktober 2005 speciale ritten voorzien. Maar tijdens sommige weekends werden ook de retro-ritten

Naast het vertrek- en eindpunt (St. Moritz / Zermatt) is het vooral de reis tussen deze twee steden die zo fantastisch is. Volgende hoogtepunten mag je als reiziger verwachten tijdens de rit:

- Matterhorn
- Gomsvallei
- Oberalpass (2053m) - hoogste punt van de reis
- De Zwitserse "Grand Canyon" (Rijnvallei)
- Landwasserviaduct
- Albula-carrousel
- Engadin

De reizigeres aan boord van de Glacier Express kunnen genieten van schitterende panorama's terwijl de traagste sneltrein ter wereld zijn weg zoekt over de smalspoorlijn. Er moeten heel wat hoogteverschillen overwonnen worden, zoals te zien op onderstaande grafiek.

RB 642

Hieronder zie je een aantal foto's van de Alpine Classic Glacier Express genomen in de buurt van Disentis. Voor de gelegenheid heeft men de GE 6/6 I - 412 (Krokodil) een blauw jasje aangetrokken. Hij werd op 5 juni 2005 onder massale persbelangstelling voorgesteld. In het station van Disentis werd de Krokodil afgekoppeld en hing men er een loc van de FO-Bahn voor. Deze laatste zagen we op een klein viaduct bij het verlaten van Disentis.

 

GE 6/6 I - 412 GE 6/6 I - 412
Aangename verrassing deze blauwe verschijning
De blauwe jubileum-krok op weg naar Disentis.
Loc 33 Alpine Classic
Loc 33 van de FO-Bahn heeft het commando over genomen van de GE 6/6 I - 412.
De Alpine Classic Glacier Express op een viaduct bij het verlaten van Disentis.

 

 

 

 

U bent bezoeker

guestbook